Visos naujienos

8 svarbūs dalykai norint užauginti savimi pasitikintį vaiką

Turbūt visų tėvelių didžiausia viltis yra, kad jų vaikai užaugtų pasitikintys savimi, savo gebėjimais ir įsitikinimais.

Neginčytina, kad pasitikėjimas savimi vaikams yra kritiškai svarbus dalykas, padedantis jiems įveikti iššūkius (mokykloje, futbolo aikštelėje, namuose ar gyvenime!) su atkaklumu ir ištverme. Taigi, pateikiame aštuonias idėjas, kurias turėtų vertinti kiekviena mama ir kiekvienas tėtis.

1. Skatinkite vaikų atkaklumą.

Išugdyti vaikų psichologinį stiprumą yra ką veikti. Vaikams reikia suprasti, jog dalykai ne visada ateina lengvai, o sėkmė dažnai reikalauja daug darbo ir praktikos. Atkaklumas ir ryžtas, ypač reikalingi siekiant savo geriausios versijos, priverčiant save stengtis dar ir dar kartą. Taip pat atkaklumas ir ryžtas yra susiję su pasididžiavimo ir pasiekimo jausmu. Taigi, pasitikėjimas kyla iš atkaklumo. Kaip tėvai, turėtume stengtis suteikti savo vaikams pakankamai erdvės bandyti spręsti iššūkius savarankiškai, kartu palaikydami juos ir šiek tiek padėdami.

2. Vertinkite procesą.

Nors prašyti vaikų mėgautis sunkiu darbu gali būti jau per daug, visgi reikia tikėtis, kad jie nepasiduos, kai ištiks problemos. Ir, nors kartais tai gali labai vilioti, bet tėvai tikrai neturėtų šokti ir padaryti darbo už vaikus. Tokia “pagalba” vaikui išspręstų problemą šiuo momentu, bet tai tikrai neišmokys jo, kaip spręsti problemas savarankiškai.

Stanfordo profesorės Carol Dweck darbe apie augimo mąstyseną ir proceso, o ne tik jau gauto rezultato, vertinimo svarbą yra rašoma, jog vaiko kelionė ir pastangos link galutinio rezultato yra tokie pat svarbūs (jei ne svarbesni) nei pats rezultatas. Tėveliams neretai užtrunka laiko įsisavinti šią informaciją, tačiau, nors ir sunku žiūrėti į daug klaidų darantį vaiką, visgi tikrai verta nepiršti jam savo idėjų ir palikti erdvės jo paties sprendimams. Kai rezultatas bus pasiektas, stenkitės pabrėžti, kaip jus sužavėjo jų pastangos siekiant užsibrėžto tikslo. Tai sustiprins vaiko pasitikėjimą savimi ir paskatins jį nenuleisti rankų, net kai bus sunku.

3. Ugdykite svajotojus.

Viena iš daugelio džiaugsmų būnant tėvu yra galimybė patirti pasaulį per savo vaikų akis. Mažyliai nuolat primena, kiek smalsumo ir nuostabos yra įgimta vaikams. Tėveliai turėtų padėti jiems išlaikyti šį troškimą tyrinėti ir svajoti. Norime, kad vaikai turėtų smalsumo užduoti įvairiausius klausimus ir naudotų savo vaizduotę sprendžiant sudėtingas problemas. Juk kiekviena nauja geniali idėja prasidėjo nuo „kas, jei“.

Suteikti savo vaikams laisvę tyrinėti ir naudotis savo vaizduote gali padėti ir įvairūs linksmi žaidimai su šeima. Pavyzdžiui, ilgoje kelionėje automobiliu galite žaisti žaidimą, kuriame kiekvienam reikia sukurti ir pasakyti vietų pavadinimus, kuriose niekada nenorėtum apsilankyti.

4. Tyrinėkite skirtingus kelius link tikslo.

Tikime, kad praktika tyrinėti savo kūrybines idėjas bandant spręsti problemas padės vaikams jaustis patogiai pripažįstant, kad dažnai nėra vieno nustatyto būdo daryti dalykus. Taip pat, manome, kad tai sukuria pagrindą inovacijoms – išbandyti naujus dalykus ir naujus požiūrius. Norint tai paskatinti, gali būti tikrai naudinga kartu kaip šeimai spręsti problemas. Pavyzdžiui, žygyje bandyti rasti skirtingus būdus kirsti upelį. Pastačius tiltą iš akmenų ir šakų ir atrasite, kad kai kurie akmenys gerai veikia, kiti nėra pakankamai stabilūs žmogaus svoriui ir t.t…

Kitas būdas vaikams vertinti skirtingus požiūrius ir kelius yra leisti keliems vaikams spręsti tą pačią problemą ir pamatyti sprendimų įvairovę.

5. Pašalinkite nesėkmių skausmą.

Klaidos ir nesėkmės yra augimo ir pasitikėjimo savimi įgijimo proceso dalis, ir jos nėra labai smagios. Taigi, kaip paskatinti vaikus rizikuoti? Kaip priversti juos atsistoti po kritimo ir bandyti dar kartą? Pasitikėjimas savimi iš to ir susideda, kad net kai nežinai, kaip ką nors padaryti, vis tiek gali tai padaryti. Gali prireikti kelių bandymų, bet išmoksi ir laimėsi. Verta prisiminti krepšinio legendos Michael Jordan vieną iš citatų: „Aš praleidau daugiau nei 9000 metimų savo karjeroje. Pralaimėjau beveik 300 rungtynių. 26 kartus man buvo patikėta pataikyti lemiamą metimą ir aš pramečiau. Savo gyvenime aš nesėkmingai bandžiau vėl ir vėl… Ir dėl to man pavyko tapti tuo, kuo esu dabar.“

Kartais pastebime, kad mūsų vaikai nedrįsta išbandyti kažko naujo ar sunkaus. Verta priminti jiems, kad niekas negimė viską mokėdamas, o norint pasiekti tikslą, reikia peržengti sunkumus, net jei kartais ir nesėkmingai. Praktika ir kartojimas yra vieni didžiausių sėkmės faktorių.

6. Skatinkite vaikų nepriklausomybę.

Svarbu, kad mūsų vaikai išmoktų, jog jie gali įvaldyti bet ką ir pakilti iš nesėkmės savarankiškai. Taigi, pasitikėjimas savimi yra susijęs ir su nepriklausomybe. Kai vaikai augs, tėveliai ne visada bus šalia. Todėl vienas iš dalykų, kuriuos reiktų daryti, yra skatinti savo vaikus kalbėti ir priimti savo sprendimus savarankiškai. Jų vidinio balso atradimas gali būti toks paprastas, kaip, pavyzdžiui, leisti jiems patiems savarankiškai užsisakyti maistą restoranuose.

Ir vėl gi, gavus klausimą iš knygyno darbuotojos apie vaiko mėgstamiausią knygų stilių ar apie tai, kokių pratybų sąsiuvinio mokyklai jam reikia(net jei kartais atrodo, kad jūs aiškiau ir greičiau atsakysite už savo vaiką), leiskite jam pačiam atsakyti į klausimus.

7. Būkite geru pavyzdžiu savo vaikui.

Visi žinome, kad mūsų vaikai stebi mus ir modeliuoja mūsų elgesį – kartais net per daug artimai! (Atrodo, kad negalime nieko paslėpti.) Bet kuriuo atveju, kaip tėvai, turime atsakomybę būti geru pavyzdžiu, net kai tai nėra lengva ar patogu.

Papasakosiu apie savo nutikimą kaip pamoką, nes, dėja, man kartais tenka būti pagautai, kai nesu geriausiu pavyzdžiu. Prieš keletą metų atradome, kad visi šeimoje gali padaryti bent po du prisitraukimus… išskyrus mane. Juokavau ir sakiau, kad niekada nepasieksime 100% dalyvavimo dėl manęs. Mano vaikai buvo apstulbę. „Tau reikia stengtis, Mamyte“ sakė mano tuometinis 5-metis. „Jei stengsiesi ir praktikuosiesi, tu gali tai padaryti.“ Jie iš esmės apvertė mano žodžius, sakytus jiems, atgal man. Taigi, dabar esu kelionėje mokytis daryti daugiau prisitraukimų, nes jie teisūs – turėčiau sugebėti tai padaryti su šiek tiek sunkaus darbo ir pastangų.

8. Skatinkite laiką kartu su šeima.

Laiko praleidimas su vaikais ir pasaulio tyrinėjimas kartu padeda stiprinti jų pasitikėjimą savimi. Nors ir dažnai esame išsiblaškę nuo kasdienių darbų, vis dėlto reikia nepamiršti, kad laiko skyrimas jų smalsumui patenkinti, žaidimui ir tyrinėjimui kartu parodo mūsų vaikams, kad jie yra verti mūsų laiko ir dėmesio. Stenkimės daryti viską, kiek įmanoma, nes tas laikas kartu priverčia vaikus jaustis svarbiais ir stiprina jų pasitikėjimą.

Techi komanda sąmoningai kuria smagią, praturtinančią veiklą, kuri įtraukia vaikus ir padeda jiems ugdyti kūrybinį pasitikėjimą. Tikime, kad šis pasitikėjimas padeda vaikams mąstyti plačiai ir elgtis kaip kūrėjams, ne tik kaip vartotojams. Na, o dabar galite keliauti į Techi DIY skiltį ir praleisti laiką kartu su vaiku išmėginant vieną iš linksmų ir įdomių eksperimentų!

Kiti įrašai:

Rugsėjo 16 d. 2024

Ką apie TECHI sako vaikai?

Mes kuriame protingus žaislus, kurie edukaciją paverčia nuostabia patirtimi. Žinome, jog šiuolaikinius vaikus sudominti mokslu yra nelengvas iššūkis, todėl džiaugiamės galėdami pasiūlyti jūsų vaikams įtraukiančią ir linksmą edukacijos formą! Gaudami vaikų tokius nuoširdžius atsiliepimus ir matydami ugnelę jų akyse, mes dar labiau užsimotyvuojame kurti ir džiuginti mažuosius naudingais žaislais. – Jokūbo jaukus atsiliepimas apie Techi […]

Rugpjūčio 20 d. 2024

Kaip ir kada vaiką edukuoti apie saugumą socialiniuose tinkluose?

Apie saugumą socialiniuose tinkluose su vaiku reikia kalbėti dar gerokai prieš jam sukankant 13 metų. Nors ir oficialiai naudotis tokiais socialiniais tinklais kaip Instagram, Facebook ar TikTok naudoti galima tik nuo trylikos metų, visgi jūs nustebtumėte kiek jaunesnių nei 13 metų vaikų, suveda netikras gimimo datas arba tėvų el. pašto adresą paskyroms susikurti. Vaikai juk […]

Liepos 31 d. 2024

Dešimt idėjų, kaip surengti linksmą, nebrangų ir įsimenantį gimtadienį vaikui vasarą

Vaiko gimtadienis – tai ypatinga diena, kurią norisi paversti įsimintina ir kupina džiaugsmo tiek vaikams, tiek tėvams. Šiltuoju metų laikotarpiu gamta dovanoja daugybę galimybių sukurti nepamirštamą šventę lauke. Štai dešimt kūrybingų ir linksmų idėjų, kurios padės surengti nepakartojamą gimtadienio šventę jūsų vaikui: 1. Vandens šventė Kai saulė šviečia ryškiai, o oras alsuoja šiluma, vandens pramogos […]

Liepos 28 d. 2024

Kaip sudominti šiuolaikinius vaikus mokslu?

Šiandienos vaikai gyvena neįtikėtinai dinamiškame ir greitame pasaulyje. Užaugę išmaniųjų telefonų ir interneto apsuptyje, jie patiria pasaulį visiškai kitaip nei bet kuri kita karta. Prie greito, spalvoto informacijos srauto pratusiems vaikams tampa sunkiau išlaikyti dėmesį ir įsisavinti teorines žinias, ypač kai jie nemato jų pritaikymo realiame gyvenime. Tačiau kai kurie dalykai lieka nepakitę: vaikai iš […]

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį

Gaukite nuolaidas, naudingų užsiėmimų pasiūlymus skirtus vaikams ir dar daugiau!

0
    0
    Krepšelis
    Jūsų krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę
      Calculate Shipping
      Pritaikyti nuolaidos kodą